ברוכים הבאים לפורום לקידום צלילה חופשית בישראל 

לידיעתך, כאורח הנך מוגבל/ת לצפייה בלבד בפורומים השונים.
בכדי לצפות ולהשתתף בדיונים בפורומים עליך להרשם בפורום, תהליך ההרשמה אורך דקות ספורות בלבד והינו ללא תשלום.

שם משתמש:    סיסמה:      חבר אותי אוטומטית בכל ביקור         שכחתי את סיסמתי  לחץ כאן להרשמה

פרסם נושא חדש   הגב לנושא

אינדקס הפורומים של APNEA -> חדשות צלילה חופשית

מחבר הודעה

מגיש החדשות
שרת חדשות


מנותק

הצטרף: 20 יונ' 2007
הודעות: 379

הודעהפורסם: חמישי, 15 ינו', 2009 15:20    נושא ההודעה: חדשות נא להכיר - סנפיר הלונוסט (Lunocet) הגב עם ציטוט

במהלך השנים האחרונות גברו הסקרנות והספקולציות בנוגע לסנפיר הלונוסט (Lunocet), טענות וטענות נגד, הערכות אופטימיות והערכות פאסימיות הוטחו אלו באלו עד אשר לא נותר אלא להשאר בחוסר וודאות

ובכן, אני כאן כדי לומר לכם; ניסיתי את הסנפיר - ולא רק לצלילה חטופה, וכך גם אריק פאטה, פיטר סקוט ווויל טרוברידג'.


קישור לסרטון ביוטיוב

מאמר מאת: כריסטופר מוריי
אל המאמר המקורי באנגלית

לפני הכל, חשוב מאד להבהיר נקודה אחת. שוחחתי ארוכות עם ממציא הלונוסט, טד סיאמילו, והוא היה מאד ברור בנוגע למה סנפיר הלונוסט מעוצב לעשות. מטרתו של הסנפיר היא לאפשר לבן אדם לפרוץ החוצה מעל פני המים - בכוחות עצמו - וזהו! כל יתרון נוסף שנמצא אצל סנפיר הלונוסט, הינו למעשה נגזרת ממטרה זו.

כצוללים חופשיים, בלית ברירה, הגענו עם דעות קדומות די מוצקות כאשר ניגשנו לבחון את הסנפיר החדש. ישנם דברים להם אנו מצפים ממונופין, אשר הינם תוצאה ישירה של ניסיונינו והעדפותינו כצוללים חופשיים. יעילות, עבורינו, נמדדת במרחק שעברנו ביחס לאנרגיה שהשקענו.

הלונוסט מעוצב להעביר פרצים אדירים של אנרגיה לתאוצה מספיק גדולה במרחק מספיק קצר על מנת לשגר אתכם אל מחוץ למים. ניצול יעיל של אנרגיה לטווח ארוך - איננו חלק מהמשוואה.

בכל זאת, כולנו קיווינו כי השניים יפגשו.



רושם ראשוני
הלונוסט הינו סנפיר קל משקל בצורה יוצאת דופן, הוא בנוי היטב ונראה טוב. הוציאו ממנו בורג אחד ותוכלו לקפל אותו לחצי ולהכניס למזוודה. הוא קל מספיק כדי שניתן יהיה לקשור אותו לתיק גב ולקחת אותו לטיול על האופניים.

ה"ממשק האנושי" של הלונוסט, הינו למעשה זוג נעלי רכיבה המורכבות על פלטפורמה על גבי הסנפיר. יש לו הברגות מתח בכל ציר המאפשרות לנו להתאים את מידת המתח של יריעות הסיליקון שנמצאות בין הרגליים וחלקי הסנפיר. זוהי דרך די מחוכמת לגרום לסנפיר לשמר חלק מהאנרגיה שעוברת דרכו ולדאוג לצורה זרימה במים. משחק עם הברגות אלו מאפשר למעשה לקבוע את העוצמה הנדרשת להניעו במים - דמיינו מונופין שאתם יכולים להתאים את מידת הקשיחות של הלהב שלו על פי רצונכם.



ביום שלפני הנסיעה שלי לבלו הול, לקחתי את הלונוסט לניסוי כלים ראשון. טמפרטורת המים הייתה 6 מעלות והים היה קצת גבוה, הטמפרטורה מחוץ למים הייתה באיזור ה-4 מעלות מתחת לאפס עם ברד שבא והולך מכיוון צפון.

מכיוון שלא רציתי להגיע למצב בו מים קפואים חודרים אל תוך החלק העליון של החליפה, החלטתי להתמקד בעיקר בצלילה אופקית. ניסיתי ליישם את עצתו של טד - לשחות עם טווח תנועה רחב יותר של הרגליים במאוזן, אך כפי שחששתי, טכניקה זו הוכיחה את עצמה כלא יעילה בעליל. עם זאת, באופן די מפתיע, בשימוש באותה טכניקה כמו עם מונופין רגיל, הסנפיר והתנועה הרגישו די טוב.

ההרגשה הייתה שנעתי בקצב סביר בהחלט מתחת לפני המים, והסנפיר היה שקט לחלוטין בתווכם. עם זאת, התעייפתי די מהר ולשותף שלי לצלילה לא הייתה שום בעיה לשמור על הקצב שלי עם סנפירי ה-C4 שלו מעל פני המים. לעומת זאת, כשהוא צלל ונע בקצב סביר, מצאתי את עצמי נאבק לעמוד בקצב שלו.

לשם השוואה, עם סנפיר ה-Glide שלי, יכלתי להשיג אותו ולשמור על עצמי מתחת לפני המים הרבה יותר זמן.

עברתי מרחק של כ-1.5 קילומטרים, רובם מתחת לפני המים. גלשתי קצת מתחת לגלים וקצב ההאצה של הלונוסט עבד נהדר ברדודים. כמו כן, הרגליים שלי נשארו חמימות ובתנוחה מאד נוחה.

לאחר מכן ניתחנו את הצלילה יחד עם בן הזוג שלי, הוא הרגיש שהלונוסט הגיע לכשני שליש מרמת הביצוע וקצב התנועה של המונופין שלי. אני הרגשתי שאני צריך להשקיע כ-50% יותר מאמץ מאשר עם המונופין כדי לעשות זאת, אך עדיין היה מוקדם מידי לשפוט.


בחור הכחול עם הילדים הגדולים
לידיעתכם - החרדות בהן נמצא כל צולל חופשי לשלומו של המונופין במהלך טיסה פשוט אינן קיימות כשמדובר בלונוסט. תזדקקו לסוכן מוסד חולה כלבת ומצוייד ברובה סער כדי להצליח לפגוע בו בצורה כלשהי...

הדבר הראשון שעשיתי בבוקר הנחיתה היה לקחת אותו אל הבלו הול - שם היה לי מפגש עם דג טרפון ענק. כשהגיעו שאר הצוללים, הסברתי להם את כל מה שטד הסביר לי על הסנפיר, כאשר הדגש הוא על כך שמדובר ב"חיה שונה לחלוטין" מהמונופין המסורתי, ושעלינו להתייחס אליו בראש פתוח.

אני צולל עם מונופין כל השנה, כבר מספר שנים. פיטר סקוט הינו מהחלוצים הראשונים של השימוש במונופין לצלילות פנאי, והוא ליטש את יכולתו הטכנית עם המונופין לרמה של כמעט שלמות. אריק פאטה הינו הראשון לקבוע שיא עולם באמצעות מונופין והוא מביא איתו ראש פתוח ואת היכולת לנתח את הצלילה באופן מדוייק מאד. ווויליאם טרוברידג' חדש יחסית לעולם הצלילה עם מונופין, אבל סביר להניח שהוא בילה עמוק יותר במשקולות קבועות ורחוק יותר בצלילה חופשית דינאמית מכולנו יחד.

למרות שכל אחד מאיתנו ניגש אל הלונוסט עם רק קצת שונה, מסקנותינו לגביו היו כמעט זהות.


צלילה חופשית דינאמית - צלילה אופקית
"אני לא מצליח לייצר מומנטום"

ההערה שנזרקה לאוויר הכי הרבה באותו יום לגבי הלונוסט הייתה "אין מומנטום". למרות שהלונוסט נותן החזר נהדר לאנרגיה (Back Kick) שמשקיעים בו, ובמיוחד כאשר תנועת הגפיים התחתונות רחבה במיוחד, הוא נאבק בסחף שהוא בעצמו מייצר במהלך התנועה שלו במים.

תשכחו מלגלוש. אתם חייבים להמשיך ולהניע את הסנפיר הזה וזה שורף את האנרגיה שלכם מהר. הדחף שלו במים הוא די טוב, אבל הוא לא מגיע לרמה שמקבלים עם מונופין טוב, חוץ מאשר כאשר מבצעים תנועת גפיים רחבה מאד ומכופפים ברכיים כמעט עד לזווית של 90 מעלות.

לא משנה מה עשינו ואיך שחינו איתו, בהשוואה למונופין בצלילה אופקית, הלונוסט כיסה פחות מרחק ביותר זמן ומאמץ. במידה והלונוסט באמת מייצר פחות התנגדות בתנועה רחבה, כפי שטד טוען, לא הרגשנו זאת ברמת הביצועים במים - אפילו תחת עומס מירבי על הסנפיר.


קישור לסרטון ביוטיוב



משקולות קבועות - צלילה אנכית
כולנו לקחנו את הלונוסט לצלילה במשקולות קבועות במורד ובמעלה החבלים, כל אחד בתורו.

אני הורדתצי אותו לעומק של 25 מטרים. פיטר ואריק ירדו איתו לעומק של 30 מטרים ואני חושב שוויליאם עשה את אותו הדבר. הלונוסט הינו כלי יציב מאד בדרך למעלה - כל עוד אתם מבצעים תנועות ארוכות ורחבות. בדרך למטה, לעומת זאת, ההרגשה פשוט אומללה. צריך ממש להיאבק כדי לנוע כלפי מטה, ןכשכבר מגיעים לשלב השקיעה, תאלצו להתמודד עם המון התנגדות שהסנפיר מייצר במים.

אני יכול לומר באופן וודאי כי נאלצתי להשקיע הרבה יותר מאמץ כדי להגיע עם הלונוסט לעומק של 25 מטרים מהמאמץ שהשקעתי עם המונופין שלי על מנת להגיע לעומק של 35 מטרים. מבחינת מאמץ, המאמץ עם הלונוסט היה דומה למאמץ שהשקעתי בצלילה לאותו העומק - ללא עזרים - וטכניקת השחיה שלי הייתה בסך הכל בת 3 שעות. רוב האנרגיה הושקעה בוודאות על הדרך למטה.

אריק פאטה מציין כי טבעו החיובי של הסנפיר נהדר לאיזון אופקי במהלך שלב הנפילה, אבל הוא הופך למטרד בעומקים רדודים יותר מכיוון שהוא גורם לכך שהרגליים מתחילות לצוף אל עבר פני המים - מה שגורם לעליה אל פני המים - כשהרגליים עולות קודם.

יתרון נוסף של הלונוסט טמון בכך כי יש לו מסה נמוכה מאד ולכן אין הפרשי ציפה משמעותיים במהלך הצלילה, יתרון שמתגמד, לדעתי, מול ההתנגדות הרבה שהסנפיר מייצר.

אריק ופיטר מדדו שניהם את מספר תנועות הסנפיר שנדרשו להם על מנת לעלות בחזרה מן העומק אל פני המים. אריק ביצע 11 תנועות מעומק של 30 מטרים. פיטר ביצע 5 תנועות מעומק של 15 מטרים - אותו מספר תנועות כמו שהוא עושה עם המונופין שלו בשימוש באותו סגנון תנועה.

נתונים אלו לא מספרים את כל הסיפור, אבל הם כן מדגימים נקודה חשובה, הלונוסט עושה את מה שהוא בנוי לעשות היטב - האצה מהירה כנגד כוח המשיכה והתנגדות של המים.


קישור לסרטון ביוטיוב



אאוץ'!
במהלך הניסויים האופקיים ביצעתי את התמרון הבא:

הנעתי את עצמי כלפי מעלה מתוך המים והנחתי את שתי הידיים על רפסודה שהיתה על פני המים. הנפתי את עצמי לעמדת ישיבה על הפלטפורמה תוך כדי סיבוב. פיטר ואני הבטנו במבט מלא אימה על החלק התחתון של הרגל הימנית שלי - בעוד שזה קפץ בחזרה למקומו יחסית לברך.

הלונוסט, עם הרכיבים הקשיחים שלו ורתמת הרגליים שווה ערך לרתימה של זוג מגלשי סקי לרגליים, ללא אפשרות לשחרור מהיר, כל כוח סיבובי המגיע מהרגליים הולך ישירות אל הברכיים. במים גועשים או בים גלי, כשאין באפשרותכם להניע את הרגלים בצורה שתגרום ללונוסט לחתוך דרך המים, אתם עלולים למצוא את עצמכם בבעיה רצינית.

החוויה ביטלה כל ניסוי נוסף עבורי ועבור פיטר, שעבר ניתוח ברכיים לפני שנתיים, וניפצה את האשליה שהלונוסט יכול להתאים גם לגלישה מתחת לגלים (Sub Surfing).


מסקנות

הרע:
הלונוסט, במתכונתו הנוכחית, איננו מהווה תחרות למונופין המסורתי לצלילה חופשית למטרות פנאי. הנעתו דורשת יותר מידי אנרגיה וביצועיו במושגים של מהירות הינם בינוניים, ללא קשר לטכניקת התנועה בה משתמשים. במידה והנכם בעלי ניסיון בצלילה עם מונופין, אתם אמורים לדעת כי התנועות הבודדות הראשונות אמורות להאיץ אתכם למצב של תנועה הידרודינאמית. עם הלונוסט אתם נמצאים בתחילת ההאצה - במשך כל זמן הצלילה. המצב משתפר כאשר משתמשים בטכניקת תנועה רחבה יותר, אבל עדיין, הוא איננו משתווה למונופין. עבורי, התנועה עם הלונוסט הרגישה מאד מהירה, התפלאתי בכל פעם מחדש, לגלות כמה קצר היה המרחק שעברתי.

המכוער:
בעיית פריקת הברך הינה, לדעתי, עניין מאד מאד רציני. היא מונעת שני שימושים שלהם הסנפיר יתאים ביותר, גלישה מתחת לגלים וגלישת נהרות (כן, יש דבר כזה, זה כמו ראפטינג, רק בלי הקיאק Wink)(הגבלת אחריות: אני לא לוקח שום אחריות לגבי התוצאות של אף אחד שמספיק מטורף כדי לנסות גלישת נהרות - עשיתי את זה, זה כיף לא נורמאלי, מתים מזה.)

הטוב:
העברתי את כל המידע הזה דרך טד סיאמילו, והוא היה שם כדי לשמוע את כל הנקודות. במהלך אחת משיחותינו טד התייחס לעניין ההתנגדות שכולנו הרגשנו במים והסביר את הצעדים בהם הוא רוצה לנקוט על מנת לפתור את הבעיה. באופן נקודתי הוא הסביר כי ככל הנראה מדובר בהפרעה כתוצאה ממערבולת הנוצרת במים על ידי עיצוב הסנפיר. זה מסביר את מה שהרגשנו טוב יותר מאשר סתם התנגדות למים.

למרות שהנעת הלונוסט שבחנו דורשת יותר מידי אנרגיה בכדי להיות יעילה בצלילה חופשית, הסנפיר עובר שיפור מתמיד ומתפתח בזמן שאתם קוראים מאמר זה - ובהתיחסות ישירה לנאמר בו.

טד בהחלט אדם מאד מעשי בכל הנוגע להקדשת זמן ומאמצים ויכולתו לקבל ביקורת. אם הוא רק יצליח לתקן את בעיית ההתנגדות למים של הילד הרע הזה...!

לונוסט - Lunocet - דף הבית


חזרה למעלה

שלח הודעה פרטית










פורסם: חמישי, 15 ינו', 2009 15:20    נושא ההודעה: קישורים מומלצים



חזרה למעלה

שפונגל
תומך בקהילה


מנותק

הצטרף: 04 מרץ 2007
הודעות: 251

תומך בקהילה

הודעהפורסם: שישי, 16 ינו', 2009 6:57    נושא ההודעה: ללא סימלון  הגב עם ציטוט

Wow, Eize yoffi Smile

mekave she ha snapir ishtaper be'emet...

tov ladaat she ovdim al new stuff all the time..


_________________
תבוא ברכה על ראש האדם אשר שעה שאין לו מה לאמר, נמנע מלהוכיח זאת במילים...

ג'ורג' אליוט.

חזרה למעלה

שלח הודעה פרטית

Erez
חבר בקהילה


מנותק

הצטרף: 07 אוק' 2008
הודעות: 28

חבר בקהילה

הודעהפורסם: שני, 19 ינו', 2009 11:02    נושא ההודעה: ללא סימלון  הגב עם ציטוט

נראה מדהים בהתחלה, אחרי שקוראים קצת יורדת ההתלהבות.

**** עריכת הנהלה ****
קישור למאמר המקורי הוסף בראש המאמר


_________________
The scuba diver dives to look around
The freediver dives to look inside

חזרה למעלה

שלח הודעה פרטית

הצג הודעות בנושא זה מלפני:   


התחבר
שם משתמש:    סיסמה:      חבר אותי אוטומטית בכל ביקור         שכחתי את סיסמתי  לחץ כאן להרשמה


קפוץ אל:  
אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים בפורום זה
אתה לא יכול להגיב לנושאים בפורום זה
אתה לא יכול לערוך את הודעותיך בפורום זה
אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה
אתה לא יכול להצביע בסקרים בפורום זה
אתה יכול לצרף קבצים להודעותיך בפורום זה
אתה יכול להוריד קבצים בפורום זה





APNEA
[email protected]
קורס צלילה חופשית
ציוד צלילה חופשית

  אימון צלילה חופשית  |  ציוד צלילה חופשית  |  צלילה באילת  |  Freediving Fins  |  Monofins  |  Carbon Fins  |  Freediving Course

  דיג בצלילה חופשית  |  סנפירים  |  חליפת צלילה  |  מחשב צלילה  |  משחקי צלילה

מבקרים בדף זה: | מפת האתר | אינדקס מילים

COPYRIGHT © 2006 - APNEA

השימוש באתר זה מהווה הסכמה לתנאי תקנון השימוש באתר