מגיש החדשות
שרת חדשות
הצטרף: 20 יונ' 2007 הודעות: 379
|
פורסם: שלישי, 02 אוק', 2007 10:40 נושא ההודעה: התשובה להתחממות הגלובלית: אצות |
|
|
שני חוקרים בריטים מציעים לעודד את צמיחת האצות המסייעות לסילוק פחמן. והכל בעזרת התקנת מיליוני צינורות באוקינוסים
בעוד מנהיגי העולם מתכתשים בשבוע האחרון על קביעת יעדים להגבלת פליטת חומרים מזהמים לאטמוספרה, בכל יום ממשיכים להיפלט מיליוני טונות של פחמן, המחמירים את התחממות האקלים. בעקבות הדיווחים האחרונים על הפשרה מואצת של הקרח בקטבים, סבורים חלק מהמדענים שהמאמצים להפחתת פליטת הפחמן אטיים ומצומצמים מכדי שישפיעו על שינוי האקלים. בעקבות כך, מנסים חוקרים לפתח רעיונות אחרים לטיפול חירום בכדור הארץ.
אחת ההצעות המקוריות בנושא פורסמה בסוף השבוע על ידי אחד ההוגים הסביבתיים הידועים בבריטניה - הפרופ' ג'יימס לאבלוק מאוניברסיטת אוקספורד. לפי הצעתו, כמות האצות הגדלות במי האוקיינוסים - המסייעות לסילוק פחמן מהאמוספרה - תוגדל משמעותית על ידי התקנת מיליוני צינורות שיעודדו את צמיחתן.
לאבלוק ומנהל המוזיאון הבריטי למדע, כריס ראפלי, כתבו בכתב העת המדעי היוקרתי "Nature", שהצעתם היא "אמצעי להמרצת יכולתו של כדור הארץ לרפא את עצמו, כטיפול חירום להתחממות העולם".
נואשו מהתוכניות הקיימות
לדברי שני החוקרים, "ספק אם התוכניות להפחתת פליטת הפחמן, על אף הכוונות הטובות העומדות מאחוריהן, יוכלו להשיב את המצב לקדמותו. סילוק 500 מיליארד טון פחמן דו-חמצני מיותרים שנמצאים באוויר הוא משימה שחורגת מהיכולות הטכנולוגיות הקיימות. אבל אם איננו יכולים 'לרפא את כדור הארץ' באופן ישיר, נוכל לנסות לעזור לו לרפא את עצמו".
המנגנון שמציעים החוקרים להפחתת כמויות הפחמן הדו-חמצני מבוסס על פיטופלנקטון - אצות זעירות הצפות במי האוקיינוסים. מבחינה אקולוגית, אצות אלה פועלות כמעין "יערות גשם ימיים": הן מבצעות פוטוסינתזה ובמסגרת תהליך זה מסלקות כמויות משמעותיות של פחמן דו-חמצני מהאטמוספרה.
לאבלוק וראפלי מציעים להגדיל באופן מלאכותי את כמות האצות בשכבות העליונות של האוקיינוס, כדי שקשירת הפחמן באוקיינוסים תואץ. לשם כך, הם מציעים לבנות צי עצום של צינורות שכל אחד מהם באורך של כ-200 מטרים ובקוטר של עשרה מטרים.
לפי ההצעה, הצינורות ימוקמו באופן אנכי ומים קרים ממעמקי האוקיינוס יזרמו דרכם ויעלו למעלה. זרימה נגדית של המים תיבלם על ידי שסתום חד-כיווני. המים הקרים שבשכבות העמוקות עשירים יותר בחומר אורגני, ולדעת החוקרים, עלייתם תגרום לפריחת אצות, שיקשרו מאסות של פחמן ויגרמו לשקיעתו במעמקי הים.
|
|