מגיש החדשות
שרת חדשות
הצטרף: 20 יונ' 2007 הודעות: 379
|
פורסם: רביעי, 09 ינו', 2008 2:21 נושא ההודעה: הקמבאק של הקישון |
|
|
למרות מצבו הירוד של הנחל בעבר, עשרות ציפורי "קורמורן גדול" בחרו לבלות בו את החורף וברשות הנחל מתכוונים לשדרג את הפארק
בשיא ימי המאבק של עמותות סביבתיות נגד המשך הזרמת שפכים רעילים לנחל הקישון, הטבילו הפעילים עוף בתוך מי הנחל. "לאחר כמה זמן במים, יצא עוף מבושל", מספר מתכנן רשות נחל הקישון, יוסי סורג'ון. היום, מספר שנים לאחר מכן, נראית הפעולה ההיא הזויה ומנותקת מהמציאות. למרות מצבו הירוד של הנחל בעבר, זו השנה השנייה שעשרות ציפורי "קורמורן גדול" בחרו לבלות בו את ימי החורף. בנוסף, אפשר לראות בקישון היום גם שחפים, אגמיות, ברבורים ושלדגים.
מנהלת רשות נחל הקישון שרון ניסים, מספרת כי ציפור הקורמורן היא ציפור נודדת שבאה מאירופה, ניזונה מדגים וידועה גם כצוללנית טובה. לדבריה, עם שיקום המערכת האקולוגית וחזרה של דגים כמו בורי ואמנון, חוזרים גם בעלי הכנף הניזונים מהם. "פעם המערכת היתה מתה ולציפורים לא היה מה לחפש פה", הסביר גם מהנדס הסביבה של הרשות, גיל גוטמן. לדבריו, רוב הציפורים כאן ניזונות מבעלי חיים מימיים, אז הקישון הופך לתחנת עצירה בדרך למסע שלהן.
אתמול נזכר סורג'ון כיצד בתחילת שנת 2001, עם הקמת פארק הקישון במעגן הדיג, הביא את משפחתו לפארק. "הקישון היה חומצי ומת. הם רצו לסקול אותי באבנים. הם אמרו לי: 'מה אתה מביא אותנו לסירחון הזה?'", אמר סורג'ון. "אבל הייתי גאה בשותפות בהקמת הפארק שהוקם מכלום. פתאום יש גבעות מגוננות, מדשאות והנחל נראה יפה, אבל מריח מסריח". הסביר.
(צילום: רשות נחל הקישון)
יותר מבקרים בפארק הקישון
אולם, נראה כי דברים טובים קורים לקישון בשנים האחרונות. לאחר שהמפעלים הפטרו-כימיים שעל גדות הנחל שידרגו את מתקני ההזרמה לקישון, החומציות נעלמה ואתה גם השמנים,
המינרלים והמתכות הכבדות שהפכו את מורד הנחל לתעלת מים מתה. כמו כן, חל שיפור משמעותי באיכות המים. "היום אנשים מגיעים יותר ויותר לפארק הקישון. בשבתות אפשר לראות פה ילדים משחקים, משפחות שעושות פיקניק, חכות מוטלות במים. ציפורי מים וצמחייה", מספרת ניסים. לדבריה, כעת מתכננת הרשות בשיתוף עם עיריית חיפה לשדרג את הפארק על ידי שתילת עצים חדשים, התקנת דרכים נגישות לנכים ועוד.
השבוע יושק שביל אופניים באורך ארבעה קילומטרים, בקטע שבין צומת העמקים ליגור. בנוסף מתוכנן פארק מטרופוליני גדול - כששת אלפים קילומטרים - במעלה הנחל. "בפארק ייעשה שימוש באגמים שנמצאים מול העיר נשר, כך שיהיה אפשר להשתמש בהם לספורט ימי. אנחנו חושבים על הטיה מסוימת של הנחל, אל מול בתי הזיקוק, כדי שנוכל לנצל את שתי גדות הנחל (היום אחת הגדות תפוסה על ידי בתי הזיקוק)", הסבירו ניסים וסורג'ון. "אנשים משוועים לפעילות פנאי ונופש בחיק הטבע. אזור חיפה בורך במתנת טבע ייחודית וראוי לשמר אותה ולהמשיך את שיקומה לטובת הציבור", סיכמה ניסים.
(צילום: רשות נחל הקישון)
|
|