מגיש החדשות
שרת חדשות
הצטרף: 20 יונ' 2007 הודעות: 379
|
פורסם: ראשון, 07 אוק', 2007 11:37 נושא ההודעה: דג החלילון משאיר את כולם מאחור |
|
|
הדג הארוך והכסוף - אחד מהזנים היחידים שהצליחו "להגר" מים סוף לים התיכון, ולכן נקרא במחקר חדש "מתנחל"
מבין שלל מיני הדגים האקזוטיים המאכלסים את ים סוף, החלילון החלק הוא אחד הייחודיים והמוכרים ביותר. זהו דג כסוף, הדומה בצורתו לחליל ארוך ודקיק שאורכו כמטר, עם פה צינורי ונוקשה.
עד לאחרונה, מי שרצה לצפות בחלילונים היה צריך להדרים לים סוף. אבל בעשור האחרון הם החלו להופיע בים התיכון ולהתרבות שם בקצב מהיר. הד"ר דניאל גולני מהמחלקה לאבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים התחקה אחרי קליטתו של החלילון בסביבתו החדשה.
במחקר שפירסם בכתב העת Biology Letters, יחד עם חוקרים מיוון ומאיטליה, הוא תיאר את אופן התפשטותו של הדג בים התיכון, מתוך הרצון להבין כיצד נקלטים מינים פולשים בסביבתם החדשה.
חדירת החלילון לים התיכון היא חלק מתופעה רחבה של חדירת מינים מים סוף לים התיכון, ששינתה לגמרי את המערכת האקולוגית בים זה. במשך מיליוני שנים, התקיימו בעלי החיים של ים סוף בנפרד מאלה של הים התיכון.
רוב הדגים בים סוף, ביניהם החלילון, הם מינים טרופיים, שמקורם באוקיינוס ההודי ובאוקיינוס השקט (שמתחברים לים סוף בדרומו). אלא שמאז פתיחת תעלת סואץ ב-1869, נוצר חיבור בין שני הימים אשר איפשר הגירה של דגים מים סוף לים התיכון. לעומת זאת, הגירה הפוכה כמעט ואינה מתרחשת.
הקשר לתעלת סואץ
תופעת ההגירה קרויה "הגירה לספסית", על שם פרדיננד דה-לספס, ההוגה והמהנדס של תעלת סואץ. "מדובר בפלישה מאוד גדולה שנעשית דרך התעלה. חלק מהמינים מצליחים מאוד ומתפשטים לכיוון מערב", מסביר הד"ר גולני. לדבריו, בשנים האחרונות מתגלה בממוצע דג פולש אחד בכל שנה.
עד היום, זוהו בים התיכון יותר מ-250 מינים שמקורם בים סוף: סרטנים, רכיכות, תולעים ו-69 מיני דגים, שמהווים היום כ-20% מכלל מיני הדגים בים התיכון. על אף צורתו השברירית, נקלט החלילון בהצלחה יוצאת דופן בים התיכון. הפרט הראשון של הדג שיצא מים סוף זוהה על ידי גולני באשדוד ב-2000. בשנים הבאות, זוהה הדג בטורקיה, יוון, סיציליה ותוניסיה, ולאחרונה, גם ברשתם של דייגים בסרדיניה ובחופים הצפוניים של איטליה.
"אנחנו קוראים לו 'אלוף המתנחלים', כי ההצלחה שלו מדהימה", אומר גולני. "יש עכשיו בים התיכון להקות אדירות של חלילונים, וקל מאוד לזהות אותם, כי הם מיוחדים במינם". לדבריו, לא נמצאו עד כה סימנים לנזקים אקולוגיים שגורמת פלישת החלילונים.
מחקרו של גולני בדק את המגוון הגנטי של אוכלוסיית החלילונים הפולשים. בדיקת הדנ"א שנעשתה לכ-50 פרטים העלתה שהאוכלוסייה שבים התיכון היא אחידה מאוד מבחינה גנטית. "בסביבה הטבעית, כמעט כל פרט של חלילון שבדקנו היה שונה מהאחרים מבחינה גנטית. בים התיכון, מצאנו רק שני טיפוסים גנטיים". ממצא זה מוכיח שמקור האוכלוסייה העצומה של החלילונים החיים כיום בים התיכון הוא בקבוצה קטנה מאוד של "פליטים" שהצליחו לחצות את התעלה.
|
|